čtvrtek 30. června 2011

Hvězdný čtvrtek, výkony i běžci

Prázdniny, už jsou tady prázdniny, a i to se projevilo na účasti na tréninku. Jeden běžec hlásil odjezd na filmový festival do Karlových Varů, další dovolenou, další vrací kolej, další problém se šlachami (brzy se uzdrav!!!). No a o změně počasí kdy ráno bylo přes 20 stupňů, přes poledne skoro 30°C a večer to doklesalo na 12°C s větrem a počasím vypadajícím na vytrvalý déšť...přesto jsme se sešli v parádní sestavě a večer to byl opravdu parádní a hvězdný!

Téměř vždy a všude razím heslo, že neexistuje špatné počasí, pouze špatně připravený účastník a zrovna dnes se mi to málem stalo osudným. Náhlá změna počasí kdy jsem neměla potřebné oblečení mě dost zaskočila, čímž ještě jednou děkuji spoluběžkyni Adél za záchranu života a přinesení parádního funkčního trička s dlouhý rukávem. Večer jsem tedy nepromrzla, běh si užila a heslo o připravenosti účastníků mohu razit dále :-).

Začátek tréninku proběhl ve slavnostním duchu, neboť Petr si svou pravidelnou účastí na tréninku vysloužil poslední tričko v parádní bíle variaci, které jsme dostali pro naši skupinu a pro ty co chodí pravidelně. Lenka přijela na kole, které připoutala k zábralí na Výtoni a po cestě jsme vymýšleli, jestli jej tam ještě najde :-). Marek přiběhl z Dvorců na Výtoň pod Železniční most, kde je pravidelný sraz (už mu tedy naskákaly nějaké km) a nic nám tedy nebránilo vyběhnout...a tak jsme vyběhli ve fešných Nike tričkách v barvách černá, bílá, žlutá vstříc pravidelné trase, a to jsme ještě netušili...

První kilometr a půl byl v pohodě, bylo opravdu chladno, foukal vítr, ale naštěstí nám do zad. Doběhli jsme k Rackovi a ke speciálnímu huso-kačerovi se jménem Gallup. Protáhli se, projeli běžeckou abecedu a opět vyběhli. Začátek trasy byl rychlejší, poté jsme lehce zpomalili, chlapi závodili...v podstatě jsme běželi ve stylu fartleku. Lenka se v průběhu trasy odpojila a vydala se na záchranou misi svého kola. Večer přišla dobrá zpráva - kolo bylo v pořádku na svém místě (přes půl Prahy na kole na trénink s námi, 5 km běh a o5 z5 na kole - parádní Leni!!!). U Braníku jsme váhali co dál - jestli na limonádu, otočit zpět na Výtoň nebo jako posledně běžet dál. Vyhrálo pokračování v trase, proběhli jsme tedy pod Mostem Inteligence, viděli malého zmateného ušáka pobíhajícího po greenu, dále džunglí pod golfovými hřišti, streetparkem, proběhli jsme kolem Nádraží Modřany až k Inline kiosku, tam to na 8 km otočili a běželi zpět.

U Nádraží Modřany se odpojili první běžci - výborných a vynikajících 10 km (Adél a Petře, dnes velká pochvala za vynikající běh, tempo i radost z běhu :-)))! a my se ve třech vydali ještě kousek dále. Se Štěpánem jsme dnešní trénink zakončili na Nádraží Braník po cca 13 km. Už bylo dost chladno a hlavně pro Štěpána dnes jeho vzdálenostní rekord + ve výborném tempu a pohodě. Tleskám a volám výborně :-)! Marek měl v té době již cca 16 km - také zatím nejdelší vzdálenost a velký sen...třeba že by zkusil zaběhnout půlmaratónek...vždyť už je to jenom kousek... a tak vyběhl. Podle zpráv myslím, že s prstem v nose to úplně nebylo a natrápil se, přesto se mu to podařilo, překonal se a dnes další velký důvod tleskat!!!

Hlásím hvězdný čtvrtek plný hvězdných výkonů všech spoluběžců a za to mám obrovskou radost a jsem na vás moc hrdá. Pár pravidelných tréninků a úžasně se zlepšujete! Dnes jste pro mě všichni hvězdy! Díky za krásný večer!

A příští týden se k nám přidejte i vy. Nesejde na tom, jestli se s námi proběhnete jenom kousek - 3, 5, 10 km... určitě se u nás najdete. Běžíme konverzačním tempem, občas si trénink zpestříme a hlavně...bavíme se během i během! Přidejte se :-)!

7. června 2011 - v 18:30 pod Železničním mostem na Výtoni!

pondělí 27. června 2011

pátek 24. června 2011

Parádní večer s novou trasou... Výtoň - Zbraslav

Na čtvrteční trénink bylo přes Facebook aplikaci přihlášeno 7 účastníků a další info o účasti přišlo přes e-maily - celkem avizováno 9 účastníků. Nebudu vás dále napínat, nakonec nás bylo 6 statečných. Parádní počet!

Nově s námi vyběhl i Marcel, jeden z největších běžců různých Nike challenges, který když přiběhl už měl 10 km v nohách, dal si s námi trénink a ještě si doběhl další km na půlmaraton. Skvělá práce Marceli! V září už je přihlášený na Nike run Prague, tak pojďte společně trénovat, ať mu to v září nandáme :-)))!

Vyběhli jsme tradičně směr botel Racek, kde jsme se protáhli, dali si běžeckou abecedu. Navíc jsme potkali naprosto netradičního huso-kačera. Zvláštní, zvláštní... Radostně proběhli kolem Žlutých lázní, seběhli pod Barrandovský most, zdravili další běžce, proběhli parkem, mezi loděnicemi a rychlý sprintík k odbočce na Hamr. Ten se nám bude hodit do závodu na cílovou rovinku :-). Tak 5 km za námi s prstem v nose :-). Báječné bylo, že všichni chtěli pokračovat dál. Dali jsme tedy malou pauzu a domluvili se, že netradičně se nebudeme vracet zpět na Výtoň, ale podíváme se dále do Modřan, na Zbraslav...

Zvolili jsme cestu kolem golfových hřišť, podél Vltavy, Streetparku, až k Nádraží Modřany, nakonec jsme to ještě trochu prodloužili směrem na Zbraslav na limonádu. Chvíli jsme poseděli a vraceli se zpět. Do 10 km chyběl kousek, tak jsme ještě trochu protáhli trasu a už tam bylo krásných 10 km.

Báječný trénink s úžasnými lidmi a pro příští tréninky vymýšlíme další alternativní trasy. Nenechte si ujít a přidejte se k nám. Závisí jen na vás, jestli si s námi dáte 3 km, 5 km, 10 km... a hlavně běžíme konverzačním tempem!

Vybíháme opět ve čtvrtek v 18:30 - sraz pod železničním mostem na Výtoni! 
Těším se na vás :-)!


středa 22. června 2011

Deset tipů pro začínající běžce

převzato z webu: http://psychologie.cz/deset-tipu-pro-zacinajici-bezce/

„Běh, jak by někdo mohl říct, je absurdní zábava, kterou se vysilujeme. Je ale šance, že při tom najdete smysl jiné absurdní zábavy: života,“ prohlásil Bill Bowerman, legendární atletický trenér a spoluzakladatel společnosti Nike. Pojďme to společně prozkoumat!
„Běhání vám nepřinese okamžité výsledky po prvním tréninku, ani po týdnu běhání. Euforie z této základní a jednoduché pohybové aktivity se určitě dostaví, chce to jen trochu vytrvalosti a trpělivosti.“


Běhání vám nepřinese okamžité výsledky. Euforie z této základní a jednoduché pohybové aktivity se ale dostaví, chce to jen trochu vytrvalosti a trpělivosti. A také přípravy.
Abyste se neodrovnali prvním tréninkem a nepřipravili se tak o ten skvělý pocit, věnujte na začátku pozornost několika důležitým tématům:

1. Začněte rozumně

Pokud nejste zvyklí se pravidelně hýbat, seznamte se před pravidelným běžeckým tréninkem se svižnou chůzí nebo „indiánským během“, při kterém střídáte chůzi s lehkým klusem.

2. Pořiďte si kvalitní běžeckou obuv

Z celého běžeckého vybavení jsou kvalitní běžecké boty tím nejdůležitějším. Funkční běžecké oblečení můžete řešit až v dalším kole.

3. Zaměřte se na pravidelnost

Zařaďte svůj trénink mezi své priority a dejte si závazek, že budete trénovat pravidelně, ideálně třikrát týdně. Běhání nezabere zase tolik času - skočte si na chvilku zaběhat, až pak s kamarády na jedno.

4. Věnujte pozornost přípravě a strečinku

Zahřátí a protažení našeho těla před i po běhání nám ulehčí samotný běh a hlavně nás ochrání před zbytečnými úrazy. Celou rozcvičku zkušených běžců jsme pro vás natočili ve videu, které najdete níže v tomto článku.

5. Odpočívejte

Plánujte si své tréninky v rámci týdne s rozumnými intervaly a časem na odpočinek.

neděle 19. června 2011

Pár odkazů na zajímavé články...

Natřete to ženám. Čtenáři Xman.cz se utkají v běhu s týmem OnaDnes.cz

Pražský běžecký závod se koná v sobotu 3. září, oba naše týmy se ale utkají ještě předtím. Do našeho týmu se může přihlásit každý, kdo se registruje na Nike Run Prague, zaplatí startovné a při registraci se přidá v rámci Nike challenge do týmu Xman.cz. Ženy se sejdou v družstvu OnaDnes.cz.

Jestli zvítězí ženy nebo muži je i vás :-)!


Byl v kómatu, teď trénuje na maraton. "Inspiroval mě Xman," říká David

Už netrénují jen kardiak a kancelářská krysa. "Jsem po těžké havárii, nakopnul mě ale váš seriál o běhání. Začal jsem běhat a za rok bych chtěl dát maraton." Slova třiatřicetiletého Davida Bureše pro nás byla jednou z největších poct, jakých se nám dostalo. Nejen proto jsme se za ním vydali do Brna.



Jsi borec Davide a i ty jsi naší inspirací. Držíme palce do dalších výběhů :-)!

středa 15. června 2011

Strom-ufff ka :-) aneb středa v nové lokalitě :-)

Uff a je to za námi - Strom - uffka :-).

Tento týden jsme netradičně běželi ve středu a netradičně zvolili Stromovku. Ti kteří za Stromovku orodovali, že ji mají blíže - hádejte co - nedorazili, ale to nevadilo, protože se k nám přidali 4 noví běžci - Lucka, Ondra, David a Simone. Celkem se nás nakonec sešlo devět.

Rozběhli jsme se po obvodu Stromovky, za viaduktem se protáhli, sfoukli běžeckou abecedu a dali si super soutěž pro chytré hlavy a rychlé nohy.

Dále jsme vyběhli vstříc krásám tohoto nádherného parku. Poté co jsme udělali pohodové, avizované 4 km kolečko se program rozdělil. Jedné části skupiny se zachtělo posilování, tak využila nádherného parku a druhá část si zaběhla rychlý 1,5 km okruh. Sfoukli jsme to v pohodě, dali si ještě jeden stejný okruh na výklus a pohoda dvacet, dnešní trénink byl za námi.

Klobouk dolů pak ještě před těmi, komu to bylo málo a vydali se vstříc dalším okruhům podvečerní Stromovkou. Část běžců tady ještě nikdy nebyla, shodli jsme se, že je to nádherná lokalita, ale pro většinu z nás daleko. Příští týden se tedy opět "vracíme na místo činu" a Výtoň - Podolí - Braník bude naše.

Těším se na vás jako vždy ve stejný čas a na stejném místě - ve čtvrtek 23. 6. 2011 od 18:30 hod. na Výtoni. Užijeme si to a třeba zase pokoříme čas našeho 841 metrového běhu pod Mostem Inteligence se slovy... "running sucks!" a něčím dobrým na konci!

úterý 14. června 2011

Stromečky, stromky, stromy, Stromovka - středa 15. června od 18:30 hod.

Pojďte se proběhnout a strávit báječný večer v báječné Stromovce!

Protáhneme se, proběhneme, lehce zazávodíme a bude to fajn, uvidíte ;-)!

Vybíháme v 18:30 od otáčiště tramvají u Výstaviště.

Těším se na vás :-)!


pátek 10. června 2011

Nádherný večer, labutě, soutěž, polotmavý Birrel - running sucks!

Přibíhám, už z dálky vidím...jeden, dva, tři, čtyři...těch ale dneska je :-)! Přátelé 11 - dnes nás bylo včetně kamaráda bruslaře, který s námi projel trasu s batůžkem 11! Pecka. Navíc se připojila kamarádka běžecká trenérka, která nám připravila těžce profi protažení - rozcvičení - a běžeckou abecedu - ještě jednou děkujeme :-)! Opět nádherný večer v Podolí.  Na Braníku jsme si to osladili neboť: hned nás tam odchytila akční hlídka polotmavého Birellu, a tak jsme vyhlásili závody na 841 m  (Braník - od začátku stezky na konec) a místo limonády - vítězný - vychlazený nealkoholický příjemný kamarád :-)! Výborně, výborně a všichni běželi naprosto výborně :-)! Jen co jsme se trochu osvěžili, vydali jsme se na cestu z5.

Opět jsme potkali přenádhernou skupinu labutí, fotili se u Nike plakátu We run Prague u Žlutých lázní a ani jsme se nenadáli - jupijajej - zase byli na startu a zároveň cíli našeho běhu - pod železničním mostem na Výtoni. Dnes jsme rozdali další dvě trička našim úžasným pravidelným běžcům, pro všechny byly k dispozici placičky a samolepky a domluvili jsme se na příští týden na středu kdy s největší pravděpodobností změníme trať a vyzkoušíme cesty Kunratického lesa a nebo Stromovky :-)!?!

Už teď se moc těším a počítejte s dalším závodem :-)!

úterý 7. června 2011

Běh jako duševní očista

článek převzatý z webu - http://psychologie.cz/beh-jako-dusevni-ocista/



Běhání je nejjednodušší a nejlevnější pohybovou aktivitou. Stačí běžecké boty, chuť, trochu času a správná motivace.
Strnutí, útěk nebo boj. Tři základní sebezáchovné pudy jako reakce na stresové situace. Nejvíc běháme, když jde do tuhého. Ve Spojených státech byly vysledovány tři velké vlny, kdy se lidé masově pustili do běhání, a všechny byly reakcemi na tehdejší národní krize:
První boom přinesla Velká hospodářská krize v roce 1929, druhý přišel na začátku 70. let, kdy se země vzpamatovávala hned z několika šoků. Třetí po září 2011, kdy se běhání stalo v Americe nejrychleji rostoucím outdoorovým sportem.
Možná i v souvislosti s celosvětovou ekonomickou situací zažíváme v posledních letech další vlnu, což je vidět i v našich parcích. Běhání se pro spoustu lidí stalo nejpřirozenější volbou pro sportovní vyžití a mentální očistu.

Víc nohou = míň námahy a víc radosti

I přesto, že mám celý život blízko ke sportu, běhání jsem odkládal až do své dospělosti. Netušil jsem, co všechno se za tak jednoduchou aktivitou skrývá. Být v tom úplně sám, možná bych to brzy vzdal, ale naštěstí se ve správný čas v nedalekém parku objevila červená dodávka s partou pohodových trenérů.
Zašel jsem celý natěšený na první skupinový trénink, sraz před červenou dodávkou před hlavní branou pražského Výstaviště. Také jsem si jako každý nově příchozí nebyl jistý, jestli jsem tu správně a jestli tu hodinu vůbec přežiju. Jsem tu přece poprvé!
Z prvního běžeckého tréninku jsem si také odnesl duševní refresh, který delší souvislý běh přináší. Pro mě jeden z hlavních důvodů, proč se mi vyplatí pravidelně běhat.

pátek 3. června 2011

Slunečný čtvrtek patřil opět běhu

Příjemný slunečný večer, sešli jsme se v osmi lidech - čtyři ženy, čtyři muži. Domluvili jsme si trénink a vyrazili opět k Rackovi kde se protahujeme.

Po cestě jsme potkali velké množství běžců, většina z nich zdravila, mávala na pozdrav, potkali jsme i různé běžecké přátele, povídali jsme a bylo to moc fajn. Opět to byla jen chvíle a už jsme byli na Braníku a hurá na zasloužené osvěžení v podobě limonády. Po krátké osvěžovací pauze protáhnout a zpět.

Uteklo to jako bychom ani neběželi. Pravidelní běžci dostali zasloužená super trička od Nike, ostatní drobné "dárečky". Domluvili jsme příští týden a velké překvapení, většina z běžců se ještě přidala se mnou zpět na dalších pár km. Desítku tedy dali všichni což jsou do zářijového závodu vynikající vyhlídky.

Zlepšujete se, všichni se parádně zlepšujete, skupina se rozrůstá... mám z toho radost. A hlavně, je vidět že nás běh baví a z toho mám radost možná ještě větší. Už se těším na příště :-)!